Ce risti daca asculti muzica pe strada

Sa asculti muzica pe strada, mergand pe jos sau in masina, reprezinta un fenomen atat de grav incat a devenit obiectul de studiu al numeroaselor laboratoare de cercetare stiintifica din diferite parti ale lumii.

A luat fiinta de asemenea o noua categorie de persoane, numite "podoni" - podestrians in limba engleza - fiind cei care, distrasi de muzica cu volum maxim de la casti, sau concentrati asupra ecranului unui iPod, traverseaza strada fara sa se uite, producand astfel accidente, relateaza Tech News.

David Schewebel, profesor de psihologie la Universitatea din Alabama, Birmingham, a creat un laborator special, in care pietonii voluntari pot vedea pe trei ecrane gigant reproducerea unei strazi aglomerate, cu o multime de zgomote produse de traficul intens.

Rezultatele inregistrate sunt uimitoare:

- 6% dintre voluntarii care nu detineau niciun obiect de distragere a atentiei, erau implicati oricum in accidente;

- 12% dintre cei care vorbeau la telefon, produceau accidente;

- 25% dintre cei care trimiteau mesaje in timp ce traversau strada, produceau accidente;

- 33% dintre cei care ascultau muzica, adica unu din trei, produceau accidente.

De specificat este faptul ca drumul nu era deosebit de aglomerat, ci doar o strada normala cu doua sensuri, unde vehiculele circulau cu 50 km/ora.

Conform sursei citate, Schewebel insusi recunoaste ca rezultatele sale corespund situatiilor reale, fenomenul agravandu-se din ce in ce mai mult, avand in vedere ca astazi este posibil sa se tina in acelasi buzunar nu numai aparate de ascultat muzica, dar si cele de trimis mesaje, navigare pe net, accesare la retelele sociale...

Desi rezultatele acestui studiu sunt relative, oricum nu trebuiesc neglijate. Din contra, merita sa reflectati asupra acestora data viitoare cand faceti jogging cu castile la urechi sau scrieti un mesaj in timp ce traversati pe jos, sau, mai rau, in timp ce conduceti masina, concluzioneaza sursa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu