Misterele planetei cu doi sori

S-a crezut initial ca Planeta Kepler-16b, descoperita toamna trecuta de misiunea NASA a navei spatiale Kepler, este o lume rece care orbiteaza in jurul a doua stele, unde viata nu ar putea fi posibila.

Dar conform unor simulari recente pe calculator savantii au ajuns la concluzia ca ar putea exista suficienta caldura pe Kepler-16b pentru ca aceasta sa poata gazdui forme de viata.



Billy Quarles, un doctorand la Universitatea din Texas, Arlington, si colegii sai au simulat mai multe configuratii posibile pentru Kepler-16b. Cercetatorii au presupus ca steaua cea mai luminoasa dintre cei doi sori ai lui Kepler-16b ar putea fi principala sursa de caldura si lumina care sa permita viata pe planeta - este vorba de acea zona din jurul unei stele de la care planeta primeste indeajuns de multa caldura pentru ca existenta apei in stare lichida sa fie posibila.

Bazandu-se pe marimea stelei si pe temperatura, cercetatorii au stabilit ca aceasta zona s-ar intinde pe o arie de la 55 la 106 de milioane de kilometri in jurul stelei respective, informeaza National Geographic.

O Luna locuibila?

Cu o orbita circulara de aproximativ 65 de milioane de kilometri, aceasta planeta atat de asemanatoare cu Saturn se afla pe marginea a acestei zone unde ar putea sa existe conditii pentru aparitia sau chiar existenta vietii. Dar pe cata vreme sumbra Kepler-16b nu pare sa poata fi locuibila, o Luna aflata pe orbita sa ar putea gazdui viata, afirma cercetatorii.

Simularile sugereaza ca o Luna pe deplin formata si-ar fi facut aparitia mai tarziu in viata planetei Kepler-16b, cu mult dupa nasterea acesteia. Echipa cercetatorilor sustine ca Luna care ar putea gazdui viata este indeajuns de masiva pentru a retine o atmosfera asemanatoare cu cea a Pamantului. Mai ramane de parcurs pasul imens de la ipoteza stiintifica si simulare, la confirmarea propriu zisa a acestor teorii.

In orice caz descoperirea unei Luni locuibile ar fi o premiera in cadrul acestui nou proiect care isi propune sa cerceteze sistematic planetele cu una sau mai multe Luni. Pana acum cercetarile indica faptul ca planeta Kepler-16b reprezinta tinta ideala pentu aceasta noua initiativa.

O lume "aspra" de tip pamantean

In afara de posibilitatea existentei acestei Luni din jurul lui Kepler-16b, asemanatoare cu Pamantul, echipa de cercetatori mai investigheaza si daca ar putea exista o planeta nedetectata inca in acea zona "locuibila" din jurul rudei indepartate a lui Saturn.

Asta pentru ca rezultatele recente sugereaza existenta unei planete situate la o distanta de 141 de milioane de kilometri in afara orbitei lui Kepler-16b. Teoretic, aceasta lume care ramane inca misterioasa se pare ca este inconjurata de o atmosfera foarte aspra si greoaie, constituita din gaze precum dioxidul de carbon si metanul, care reprezinta o capcana capabila sa capteze si sa retina caldura, permitand astfel existenta apei lichide si implicit pe cea a vietii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu