Tratamentul Gastritei cu Ajutorul Plantelor Naturiste

Iata un citat extras dintr-un articol al lui Arthur C.Hyde, un specialist englez in domeniul plantelor, aflat in activitate.
Catarul (inflamatia mucoasei unui organ) gastric poate sa provoce doar o jena usoara si ocazionala. Dar, uneori, poate fi extrem de grav. Gastrita este o stare catarala a stomacului, asociata de multe ori cu o stare catarala esofagului si a primei portiuni aintestinului subtire (duoden). Aparatul digestiv fiind un sistem complet, catarul unei parti le afecteaza pe celelalte, direct sau indirect, independent de efectele sale asupra restului organismului.

Exista doua tipuri principale de gastrita: acuta si cronica. Aceasta impartire sepoateaplica, in general, tulburarilor din tot restul aparatului digestiv, forma acuta fiind declansata de un factor de iritatie specific sau de o alergie. Factorii iritativi cei mai des intalniti  sunt alcoolul, ceaiul si cafeaua tare, tutunul si medicamentele moderne, in special analgezicele. Catarele gastrice cronice pot imbraca forme diferite, dar simptomele si tratamentul lor sunt foarte asemanatoare. Inghitirea mucusului infectios secretat in timpul unei raceli si al unei gripe poate, de asemenea, sa provoace o gastrita.
Tratamentul  unor  tulburari  cronice
“Pacientul,  un om de afaceri de vreo patruzeci de ani, si-a descris simptomele: arsuri la stomac si greturi dupa masa, dureri ascutite, balonari  chiar si dupa o masa destul de usoara. Asta dura de peste 5 ani si toate tratamentele ramasasera fara efect. Examenul a pus in evidenta o regiune dureroasa a stomacului, o senzatie de greata provocata de presiunea gazelor, care produceau o distensie a stomacului. Durerile fiind resimtite la diferite intervale, dupa integrarea hranei, iar radiografiile recente infatisand un aspect al stomacului fara nimic anormal, am putut exclude ulcerul si am diagnosticat o gastrita. Pacientul fuma pana la 20 de tigari pe zi, consuma cantitati de whisky destul de mare si bea ceai foarte tare
O alimentatie adecvata este intotdeauna importanta in tratarea unei maladii si, in special, una a aparatului digestiv. Odihna suficienta si absenta angoasei sunt necesare pentru o vindecare completa. Eu am recomandat evitarea exceselor de natura fizica, mentala si nervoasa, precum si evitare frigului si a tuturor factorilor susceptibili de a agrava problema. Regimul alimentar se baza pe urmatoarele elemente:
-Evitare alimentelor acide ( otet, castraveti murati ), a alimentelor iritante ( piper, condimente , alcool, ceai, cafea tare ), a fibrelor alimentare ( mazare si fasole, coaja fructelor, cruditati sau legume fierte foarte putin ), a tuturor alimentelor uscate.
-Consumarea alimentelor neutre: scoarta de ulm, lapte si produse lactate, carne alba ( peste si pui ), legume fierte, ceai sleb. Consumarea tuturor alimentelor si bauturilor calde si nu fierbinti.
Pacientul a acceptat sa acest regim si sa incerce sa se lase de fumat. Aceste masuri, ca si remediile pe bazade plante, i-au permis sa-si redobandeasca sanatatea si fortele in cateva luni, iar toate simptomele au disparut.
Tratamentul pe baza de plante
In acest caz de gastrita, tratamentul cuprindea remedii care urmareau reglementarea producetii de acizi gastrici, eliminarea tensiuni nervoase , linistirea mucoaselor aparayului digestiv, contribuind  la resobtia secretiilor in excess.
Gastrita, enterita, catarele aparatului digestiv reactioneazafoarte bine la urmatoarele plante:
Flori de musetel
Cretusca ( Barba caprei)
Catuse ( Ballota nigra )
Radacina de nalba mare
Frunze si radacina de tataneasa ( Symphytum officinale )
Impotriva gastritei, faceti o infuzie de:
Flori de musetel                   8 grame
Cretusca                         25-30 grame
Radacina de nalba mare     15 grame
Catuse                                15 grame
Intr-o jumatate de litru de apa clocotita. Luati 2-4 lingurite in aceasi cantitate de apa, cu o jumatate de ora inaintea mesei.
PLANTELE  AMARE  AMELIOREAZA  DIGESTIA
Obiceiul de a folosi “ bitterul “ ( bitter” inseamna, pur si simplu, amar  ) ca stomahic, este antic. Romanii, cunoscuti pentru excesele lor, considerau ca plantele amare, sunt indispensabile in alimentatie. Si indienii apreciau plantele, legumele si fructele care erau amare de la natura. Primii exploratorin ai Americi de Sud au vazut ca indienii mancau cartofi, dar au relatat ca acesti tuberculi erau prea amari, dupa gustul lor. Abia dupa ce a fost cultivat de albi, mai multe secole, cartoful a crescut, devenind mai mare si, practic, fara gust.
Gustul amar este, in continuare, la fel de apreciat. Si astazi, in Islanda, Laponia, Groenlanda, painea si bauturile se fac cu muschi islandez amar. In unele tari, primavara, se aduna frunze de papadie pentru salata.
In  Europa, gentiana ( ghintura ) este o planta amara foarte apreciata, cunoscuta ca un puternic tonic care amelioreaza foarte mult pofta de mancare si digestia. In secolul trecut, parintele Kneipp, celebru cunoscator al plantelor, scria:
“Mai intai, va recomand sa preparati un extract de gentiana, din radacina bine uscata, taiata in cubulete si pusa la macerat in rachiu alb sau coniac. Dupa o saptamana filtrati lichidul.
Acest extract este unul dintre cele mai bune stomahice. Puneti 6-8 linguri de apa intr-un pahar si adaugati 20-30 de picaturi de extract. Luati acest amestec in fiecare zi, catva timp. Veti avea imediat o digestie buna si pofta de mancare. Daca va cade greu mancarea, o lingurita de extract intr-o jumatate de pahar de apa va rezolva rapid problema.
Gentiana este la fel de miraculoasa pentru crampele stomacale. Cand, dupa zile intregi de hrana si bautura proasta, calatorii ajung epuizati si aproape bolnavi la sfarsitul voiajului, osticluta de gentiana din care se iau cateva picaturi pe o bucatica de zahar, face minuni.
O lingurita, in putina apa, vine de hac greturilor si sfarselii. Gentiana incalzeste invioreaza si linisteste trupul si sufletul
Tonicul  amar  preparat  de  indieni
Piciorul cocosului ( Hydrastis canadensis ) era foarte apreciat de indienii Cherokee, ca tonic amar si remediu cu folosire externa, pentru diverse tulburari. Dupa textele de epoca, indienii Cherokee snut cei care le-au aratat albilor aceasta planta. Ca urmare, medicina a inceput sa se intereseze de ez, astfel ca au inceput sa apara in literatura medicala numeroase comunicari. Hand scrie, “Planta poate fi intrebuintata sub forma de praf sau ceai, impotriva indigestiei”.The Thomsonian Recorder da o lista a intrebuintarilor plantei, in scopul medical, descrise de diverse persoane, si comenteaza:. Ea ( hidrastis ) are un efect minunat asupra durerilor si a arsurilor la stomac, precum sa a greturilor”. Piciorul cocosului este mentionat si ca un bun remediu “ pentru aceea stare de rau, specifica femeilor insarcinate, care se numeste greata matinala”.
Hydrastis are un gust amarui agreabil si putin picant. Dr. Ellingwood scrie:. Cel mai mult, planta actioneaza asupra stomacului”. Iar Curtis apreciaza ca in “ bitter “ probabil ca se gaseste piciorul cocosului, fiindca are efect asupra senzatiei de “ greutate “ la stomac, care urmeaza meselor”
Intr-o lucrare englezeasca moderna, cu privire la medicamentele pe baza de plante, piciorul cocosului este mentionat ca un pretios remediu impotriva tulburarilor aparatului digestiv. “Ca tonic amar, el poate fi folosit la vindecarea mucoaselor. Piciorul cocosului ocupa unul dintre primele locuri in tratamentul tulburarilor gastrice, avand efecte bine facatoare in cazul inflamatiilor. Este la fel de valoros in dispepsii, tulburari hepatice si in lenevia aparatului digestiv”
Mattson recomanda o lingurita de piciorul cocosului intr-o cana de apa clocotita. Se indulceste dupa gust. Un mod practic de a utiliza planta este acela sub forma de capsule gelatinoase, luate cu putina apa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu