Medicamentele pentru desfundarea nasului au reacţii adverse grave

Traversăm sezonul virozelor respira­to­rii şi aproape fiecare dintre noi s-a con­fruntat cu o astfel de problemă. Na­sul înfundat ne poate strica dispo­ziţia şi capacitatea de concentrare la muncă. Ce este de făcut? Să recurgem la medicamente pentru desfundarea nasului? Trebuie să ştim însă că acestea nu sunt lipsite de efecte adverse. Chiar dacă se vând fără prescripţie medicală, aceste medicamente nu ar trebui folosite la întâmplare, fără o recomandare medicală.
Există două tipuri de medicamente care se folosesc în acest scop: decongestive şi antihistaminice, uneori fiind utilizate separate, alteori împreună. Ele au mecanisme de acţiune diferite. Astfel, decongestivele produc vasoconstricţie (mic­şo­rarea calibrului vaselor din mu­coasa nazală) şi reduc obstrucţia locală, nasul înfundat. Cele mai multe medicamente de acest tip conţin pseudoefedrină, fenilefrină, oximetazolină, nafazolină. Medicamentele se pot administra pe cale orală (sub formă de tablete) sau direct, local, sub formă de picături, gel sau spray. Cele locale au acţiune rapidă şi efect de scurtă durată. Decongestivele orale sunt mai eficiente, au un efect prelungit.
Din păcate, ambele forme, dar mai ales cele orale prezintă reacţii adverse şi contraindicaţii. Ele pot produce creşterea tensiunii arteriale, a frecvenţei cardiace, palpitaţii, agitaţie, insomnie, greaţă, vărsături şi sunt contraindicate sau cel puţin trebuie administrate cu precauţie la gravide, la pacienţi care suferă de hipertensiune arterială sau boli cardiovasculare, la diabetici, bolnavi cu hipertiroidism sau glaucom. Decongestivele pot interacţiona cu medicamentele antidepresive sau antihipertensive. Formele locale nu trebuie folosite mai mult de trei ori pe zi şi doar trei-cinci zile.
Folosirea mai îndelungată are efecte opuse, crescând obstrucţia nazală. De asemenea, ele pot produce hemo­ragii locale şi uscarea mucoasei. Sprayul sau sticluţa cu picături trebuie folosite individual, nu împrumutate. Înainte de utilizarea lor se suflă nasul cu blândeţe. Se presează uşor una dintre nări, se aşază orificiul sprayului la baza celeilalte nări şi se declanşează o dată, aspirând conţinutul, apoi se repetă la cealaltă nară. Se aşteaptă 1-2 minute, apoi se reia operaţiunea. Nu se strănută sau nu se şterge nasul în perioada ime­diat următoare, pentru a menţine substanţa activă în interior cât mai mult timp. Decongestivele nu pot fi administrate copiilor, indiferent de forma lor de folosire.
Antihistaminicele acţionează prin scăderea secreţiei mucoase, reducând astfel rinoreea (secreţia nazală abundentă). Cele mai eficiente sunt antihistaminicele de primă generaţie (mai vechi), de tipul clorfeniramină sau bromfeniramină, care au însă efect sedativ (produc somnolenţă), de aceea trebuie administrate cu prudenţă (sau evitate) în timpul zilei. Se administrează pe cale orală şi pot produce în afară de somnolenţă şi alte reacţii adverse: gură uscată, ameţeală, dureri de cap.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu