Postul Craciunului

Din punct de vedere al alimentatiei, postul Craciunului este considerat mai usor, mai permisiv decat celelalte posturi din calendarul ortodox. Incepand de astazi, sambata, pana luni, inclusiv, cand lumea crestina sarbatoreste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului sau Ovideniile, trei zile la rand, este dezlegare la peste. Nutritionistii recomanda consumul de peste deoarece prin compozitia sa acesta mentine inima sanatoasa. Astfel, pentru persoanele ingrijorate de sanatatea inimii, indiferent daca vor sa evite problemele sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze, o masa sau doua de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic.
Pestele este un aliment bun pentru sanatate, deoarece este sarac in grasimi si bogat in proteine, minerale si oligoelemente. In compozitia sa, pestele are acizi grasi omega3, grasimi sanatoase, pe care organismul nu le poate produce singur si care au efecte benefice asupra inimii si vaselor de sange.
Acizii grasi omega3 fluidizeaza sangele, scad tensiunea si colesterolul, imbunatatesc capacitatea de invatare si memorare si stimuleaza imunitatea. O portie de peste de o suta de grame furnizeaza organismului, pe langa acizi grasi omega3, cam jumatate din necesarul zilnic de proteine, vitaminele A, B si D si minerale, precum fosfor, seleniu si iod.
Crestinilor ortodocsi care vor sa tina post li se interzic alimentele de origine animala precum carnea, laptele si ouale. Este stiut ca vitamina B12 se gaseste numai in produsele de origine animala. Carenta de vitamina B12 duce la oboseala, palpitatii, dificultati de concentrare.
Daca pestele consumat in zilele de dezlegare nu ofera organismului suficienta vitamina B12, se recomanda ca in aceasta perioada sa se ia un supliment de vitamina B12.
Carnea pestilor de balta si de rau este mult mai usor de digerat decat cea a pestilor oceanici si, pentru ca are de doua ori mai putine calorii decat a acestora, este recomandata si in curele de slabire.
Pestele poate fi gatit pe gratar, la cuptor sau fiert. Se spune ca pestele prajit este mai greu de digerat, dar este cel mai gustos cu mamaliguta si mujdei de usturoi, o adevarata desfatare, care macar la sarbatoare poate sa si-o permita oricine, chiar daca se teme pentru silueta.
Tot in zilele de dezlegare la peste se poate manca, fara pacat, si salata din icre de peste care se poate prepara acasa din icre proaspete, dupa ce au fost tinute la frigider doua-trei zile. Icrele proaspete se pun intr-un castron impreuna cu o lingurita de zeama de lamaie sau cateva picaturi de otet, se amesteca bine, dupa care se adauga uleiul ca la maionaza.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu