Angajatorii nu mai cauta, in 2012, absolventi de relatii publice, comunicare, limbi straine, studii europene sau relatii internationale. Ei se indreapta catre altceva.
Pentru anul 2012, viitori angajati trebuie sa fie extrem de adaptabili si cu experienta in arii ceva mai tehnice. Companiile nu mai sunt dispuse si multe nici nu isi mai permit sa angajeze oameni care sa nu corespunda exact profilului cautat."2012 nu este departe de 2011, deci, probabil, trendul din 2011 va continua. Vor fi cautate meserii in IT, in finante-contabilitate si, bineinteles, mestesugurile, care vor fi in crestere. Cred ca domeniul financiar va descreste, la fel ca si cel bugetar", spune Marian Popa, Central and Eastern Europe managing director al Endava.
Si in 2012 ar trebui sa vedem o cerere crescuta pentru specialisti, indiferent de domeniu.
"Daca m-as raporta la deficitul de personal calificat sau specializat ca urmare a exodului fortei de munca din ultimii ani, ar fi de asteptat sa creasca cererea in sistemul medical, invatamant, in cercetare, dar si constructii, agricultura, industria hoteliera, industria usoara", sustine Gabriel Zbarcea, managing partner la Tuca Zbarcea & Asociatii.
Serviciile ocupa un loc important la acest capitol, dar si aici recrutarile se vor face tot din randul specialistilor. "Va spori apetitul pentru consultanta de management, pentru ca proprietarii de IMM-uri vor intelege ca a fi antreprenor nu inseamna a fi atotstiutor si vor apela la stiinta altora pentru a evita greselile. De asemenea, se vor cauta priceperi pentru viata online , caci intr-acolo se indreapta viitorul", adauga Nicola Mihaela, CEO The Group.
"Consider ca joburile in IT se vor mentine in topul celor mai cautate in 2012, la fel ca si in prezent. Posturile de vanzatori si ingineri in constructii vor fi, de asemenea, la mare cautare", spune Ileana Nicolae, director general al Sika Romania.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu