Sanatos si hranitor cartoful poate fi cancerigen


Cartoful este nutritiv si delicios si compozitia sa bogata in nutrienti aduce multe beneficii organismului. Sanatos si hranitor, cartoful are in compozitie amidon, glucoza, acid folic, vitaminele B1, B6, C si K, si minerale, ca potasiu, fosfor, magneziu.

Vitamina C, un puternic antioxidant care ajuta la stabilizarea radicalilor liberi, este foarte bine reprezentata in cartof. Trebuie stiut ca vitamina C produce colagenul care ajuta la mentinerea in buna stare a articulatiilor si osaturii.

Potasiul este minunat pentru sanatatea cardiovasculara. Cercetarile recente au concluzionat faptul ca o dieta bazata pe alimente cu un bogat continut de potasiu si continut scazut in sodiu poate reduce riscul presiunii arteriale ridicate. Un singur cartof poate oferi cam 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului. Potasiul ajuta, de asemenea, la asimilarea calciului, important pentru mentinerea oaselor puternice.

Fibrele mentin sistemul digestiv sanatos si ajuta la reducerea riscului aparitiei unor anumite tipuri de cancer si probabil chiar a bolilor de inima. Cartofii contin gluten, un antioxidant care s-ar parea ca ajuta la protectia impotriva anumitor forme de cancer. S-a constatat ca, in comparatie cu alte fructe si legume, cartofii au cel mai mare continut de gluten.

Pentru ca sunt ieftini, sanatosi, hranitori si cu putine calorii, cartofii se gasesc si se gatesc in toate bucatariile lumii. Un cartof de marime medie, fiert in coaja, mancat zilnic, protejeaza inima. Cartofii nu contin grasimi si deci nici colesterol.

Hidratii de carbon din cartofi sunt usor digerabili si faciliteaza digestia de aceea cartofii sunt recomandati persoanelor care nu pot digera alimente grele - copii, batrani, convalescenti.

Sucul de cartofi este un pansament gastric excelent pentru cei care sufera de ulcer si alte afectiuni gastrice, aceleasi calitati avand si apa in care s-au fiert cartofii. Vitaminele din cartofi, calciul si celelalte minerale sunt de mare ajutor persoanelor care sufera de reumatism.

Despre cartofi s-a spus adesea ca ingrasa. Nutritionistii neaga acest lucru si spun ca nu cartofii dauneaza siluetei ci felul cum acestia sunt gatiti: cartofi prajiti sau piure cu mult unt. Mancat lacom si in exces, orice aliment ingrasa.

Vremea rece a dus la aparitia racelilor, cu tot cortegiul lor de neplaceri. O cataplasma de cartofi rasi, stropiti cu otet cald, amestecat in parti egale cu apa, pusa pe pieptul bolnavului sau legata la gat, potoleste tusea, amelioreaza durerile in gat si grabeste vindecarea.

Cataplasmele cu cartofi reduc inflamatiile, combat durerile de cap si potolesc tusea. In caz de dureri reumatice ori inflamatii ale articulatiilor, cartoful ras prin razatoarea mare este un leac eficient. Cartoful ras se pune pe o bucata de tifon sau panza si se aplica timp de cateva ore pe zona dureroasa. E bine ca suferindul sa stea in pat, invelit cu o patura groasa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu