Eucaliptul foarte bun in tratarea bolilor respiratorii

In tara sa de bastina, Australia, eucaliptul, leacul bolilor respiratorii, atinge inaltimi impresionante, de pana la 300 de metri, fiind necesara o scara cu 900 de trepte pentru ca cineva sa-i atinga varful.

Pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, eucaliptul a fost adus si in Europa, mai mult in scop ornamental. Astazi, este raspandit pe mai toate continentele, doar ca inaltimea sa rar intrece 30, 40 de metri.

In scop terapeutic se folosesc frunzele care sunt bogate in flavonoide, taninuri, rezine, cumarine, ceara, piperitona, ulei eteric aromatic, cu efecte antiseptice, expectorante si sudorifice, astringente, hemostatice, cicatrizante, emoliente, antiastmatice, digestive, antinevralgice, antireumatice.

Din frunzele proaspete de eucalipt, care au o aroma puternica, placuta, se obtine uleiul eteric, la inceputuri stiut cu numele de Menta de Sidney, deoarece avea aceleasi actiuni calmante asupra tulburarilor digestive, precum menta pe care si noi o cunoastem.

Uleiul de eucalipt folosit la masaj atenueaza durerile musculare precum si pe cele cauzate de reumatism. Masajul se face pana cand, in zona bolnava, se simte un val de caldura si se reia la anumite intervale de timp pana la vindecarea completa a locului bolnav.

Uleiul de eucalipt se recomanda in caz de raceli si gripa, dar si cand e vorba de sinuzita. In acest scop, specialistii recomanda inhalatii cu ulei de eucalipt, de 2-3 ori pe zi, cu conditia sa nu se iasa din casa, la frig si curent.

Pentru deblocarea cailor respiratorii si fluidificarea secretiilor, se pot lua cate trei-cinci picaturi de ulei, pus pe zahar sau o bucatica de paine. In farmacii se gasesc bomboane care au in compozitia lor eucalipt, nu prea agreate de cei mici din cauza mirosului intepator si a aromei foarte puternice, dar cu efect in caz de probleme respiratorii, aproape instantaneu.

Uleiul esential de eucalipt este folosit cu rezultate bune si in boli ale sistemului nervos, deoarece are puternice efecte calmante, creste puterea de concentrare si ajuta la instalarea unei stari de armonie si pace interioara. Astfel, in aceste situatii, uleiul se foloseste la baie sau in masarea puternica a fruntii si tamplelor.

In bolile de piele, eucaliptul se foloseste sub forma de ulei, pentru masaje sau ungeri locale, ori infuzie si decoct, pentru bai locale, din frunze uscate, care se pot procura de la plafar.

Atentie! Uleiul de eucalipt nu se recomanda gravidelor, mamelor care alapteaza, persoanelor cu afectiuni digestive si hepatice grave si nici copiilor sub 12 ani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu