Cum opresc sangele care curge din nasuc

Oricui i s-a intamplat sa-i curga sange din nas si, tot atat de bine, i s-a intamplat ca hemoragiasa inceteze de la sine sau prin procedee cunoscute de la bunica. In cazul acesta, totul se termina cu bine.
Dar daca sangerarea este frecventa, abundenta, daca este insotita de dureri sau daca stii ca suferi de o afectiune cronica, automedicatia poate fi si periculoasa, si inutila. Ar fi o greseala grava sa eviti medicul.
Pentru sangerarile intamplatoare, nerepetate si neabundente, exista cateva reguli simple, despre care ne informeaza portalul MedPulse.ru, profilat tocmai pe mijloace de prim ajutor.
Masuri operative
Bolnavul trebuie asezat intr-un fotoliu confortabil, unde sa stea relaxat, fara sa depuna niciun fel de efort, fara stres si fara sa fie vaicarit de catre cei din jur. Va ramane acolo inca o jumatate de ora, dupa ce sangerarea a incetat.
In timpul sangerarii, este indicata inclinarea spre inainte a capului celui bonav, pentru ca sangele sa patrunda spre gat si spre gura.
Ar fi o greseala ca bolnavul sa-si sufle nasul – sangerarea il indemna la aceasta. Efortul depus prin suflarea nasului va accentua debitul sangelui.
Se pot presa usor, cu mana, partile laterale ale nasului. Inainte de aceasta, se ecomanda introducerea (nu adanc!) a unui tampon cu vata in nara respectiva, uscata, sau umectata cu o solutie continand 3% peroxid de hidrogen (apa oxigenata).
Se poate aplica o punga cu gheata peste exteriorul nasului sau pe ceafa, nu mai mult de 20 minute si numai daca bolnavul suporta aceasta usor (de evitat stranutul).
Procedee traditionale
1. Se prepara o solutie din: o jumatate de pahar apa rece, sucul de la 1/4 dintr-o lamaie sau o lingurita de otet natural. Solutia se picura in nara, apasand usor partile laterale ale nasului.
2. Bunicii nostri isi rezolvau problema, tinand ridicata in sus mana din partea narei sangerande si apasand nara cu cealalta mana. Sangerarea se poate opri in 3-4 minute.
3. Un vechi procedeu popular: se atarna pe spate, intre omoplati, o cheie de fier rece, mare si grea, prinsa de gat. Se pare ca efectul este aproape instantaneu, dar nu se produce in toate cazurile.
4. Alt procedeu stravechi: bolnavul tine ambele maini pe cap, in timp ce o alta persoana ii astupa cu mana nara sangeranda. Si in acest caz, efectul apare dupa 3-5 minute.
5. Coada soricelului. O simpla picatura, stoarsa din frunze sau tulpini de coada soricelului, opreste instantaneu si sigur sangerarea. Procedeul este bine verificat in timp, dar sansele de a avea la indemana planta proaspata in momentul necesar sunt minime.
Cazuri cand trebuie sa consultam imediat medicul
1. Atunci cand sangele curge abundent (continuu) sau nu s-a oprit dupa 12-20 minute de incercari traditionale.
2. In cazul cand cel care sangereaza sufera de tulburari de coagulare, diabet zaharat, hipertensiune arteriala.
3. In cazul pacientilor care consuma cu regularitate medicamente ca: aspirina, heparina, ipubrofen, sau medicamente in compozitia carora intra una din acestea.
4. Daca sangele a patruns prin gat si, mai ales, daca au aparut varsaturi cu continut de sange (chemati salvarea).
5. In cazul cand sangerarea din nas este insotita de lesin sau o stare prevestitoare a lesinului, chemarea echipajului de salvare devine inevitabila.
6. Daca sangerarile, desi se opresc in urma primului ajutor, revin frecvent, la intervale regulate sau neregulate.
7. Daca sangerarea s-a produs prin accidentare, sau urmare lovirii violente cu un obiect contondent.
Sangerarea din nas este o boala?
Multi isi pun aceasta intrebare, iar raspunsul este partial linistitor. Sangerarea in sine nu este o boala.
Adesea sangeram in mod natural, daca, de exemplu, ne-am expus la o scadere rapida de presiune: la munte in funicular, intr-un avion depresurizat sau chiar intr-un lift care urca la mare inaltime.
Am spus ca raspunsul este partial linistitor, intrucat, fara sa fie ea insasi o boala, sangerarea nasului poate constitui semnalul unor boli grave, care se cer tratate neintarziat.
Asupra acestora, se poate pronunta numai medicul, de la caz la caz si este periculos sa insistam cu meodele traditionale, cele de la bunica si, mai ales, cu indiferenta.
Read More

Aloe vera este o planta foarte folositoare

Aloe vera este o planta folosita din vechime de egipteni pentru tratarea ranilor, taieturilor si arsurilor. Este o planta perena, suculenta, care seamana putin cu un cactus, des intalnita in zonele tropicale si subtropicale din Africa de Sud, America Latina si Caraibe. Atat partea interna, cat si cea externa sunt folosite pentru diverse afectiuni.
Gelul din interiorul frunzelor intra in componenta multor creme, tincturi si lotiuni, partea verde putand fi procesata pentru a se obtine suc de aloe sau uscata, fiind transformata in niste pilule cu rol laxativ.
Uz extern: gelul de aloe vera poate fi folosit ca atare, abia stors din frunze. Are proprietati curative, datorita ingredientelor precum glicoproteinele si polizaharidele. Conform LiveStrong, primele scad inflamatia, pe cand celelalte incurajeaza regenerarea celulara. Fie ca ai de-a face cu o arsura, iritatie, piele arsa de soare sau psoriasis, planta are adevarate efecte magice.
Uz intern: aloe vera este foarte buna pentru constipatie, diabet, astm, colita si osteoartrita. Autoritatile medicale avertizeaza, insa, asupra faptului ca o substanta din aloe, numita antrachinona, este destul de periculoasa pentru organism pentru a fi folosita pe post de laxativ.
Pentru cancer: aloe vera poate fi folosita in caz de cancer. Exista comprimate, tincturi si o multime de alte feluri in care planta poate fi ingerata, uneori fiind injectata direct in tumori. In unele tari aceasta practica este interzisa, caci a dus la decese.
Prevenire: din cauza efectului laxativ, aloe vera poate sa duca la dureri abdominale, greata, stari de voma, dar si la un dezechilibru chimic, diaree, umflarea gatului, a limbii si a buzelor. Folosirea indelungata a plantei poate duce la disfunctii ale rinichilor, la un nivel scazut de potasiu, pierdere in greutate si probleme cu bataile inimii.
Read More

Cristalele sunt adevărate izvoare de sănătate.

Cristalele sunt adevărate izvoare de sănătate. Vindecă nu numai bolile trupului, ci şi pe cele ale sufletului. Dar ca să te foloseşti de puterea lor tămăduitoare trebuie să le ştii secretele. Iată cum te poţi folosi de puterile lor.
În medicina tradiţională a multor popoare, cristalele au fost folosite pentru vindecarea bolilor şi pentru echilibrarea energetică din cele mai vechi timpuri. Pentru că protejează împotriva bolilor, absorb energiile negative, te scapă de stările de teamă, de stres, şi atrag energiile pozitive.
Ametistul, pentru dragoste
Grecii îl foloseau pentru că aduce dragoste şi fericire în familie. Totodată, oferă şi protecţie împotriva intoxicaţiilor. Ametistul mai este benefic celor cu probleme digestive, cu artrită, cât şi persoanelor alergice.
Citrinul reduce stările de tensiune
Este un cristal care împrăştie stările de nervozitate. Mai mult, este ideal să fie purtat şi de persoanele care au dureri de cap, cât şi de cele care suferă de stomac. Şi persoanele care au probleme de circulaţie ăl pot purta cu încredere. Pentru psihic este excelent, căci induce o stare de optimism şi de siguranţă.
Read More

Un motor de căutare mult mai eficient decât cel oferit de Google

Stanley Kirk Burrell, cunoscut mai bine sub numele de Hammer, a anunţat că intenţionează să se lupte cu una dintre cele mai mari companii ale lumii, Google, scrie Washington Post.
Rapperul, făcut celebru de pantalonii-paraşută pe care îi purta în timpul anilor ’90, a participat la conferinţa IT O’Reilly Media’s Web 2.0 Summit în San Francisco, unde a făcut publică intenţia sa de a lansa WireDoo, un motor de căutare care să fie mult mai eficient decât cel oferit de Google.
Conform prezentării realizate de fostul muzician, elementul care distinge WireDoo de Google este faptul că generează rezultate bazându-se mai mult pe relaţia dintre subiectele căutate, decât pe cuvintele-cheie.
Aatfel, dacă cineva caută o casă, ar primi rezultate pentru locaţie, sistemul educaţional local, soluţii de finanţare şi alte subiecte legate de achiziţionarea unei case.
Deşi ideea lui Hammer sună bine, este puţin probabil ca WireDoo să devină un competitor serios pentru Google, companie care domină piaţa motoarelor de căutare de peste un deceniu, iar principalul competitor de la Microsoft, Bing, nu are un impact foarte mare la public.
Read More

Telefonul mobil rezistent la apa


Acum nu trebuie să vă mai temeţi că, dacă vă prinde ploaia şi vă udă până la piele, vi se va strica telefonul. Ieri, în România, a fost lansat un model de mobil rezistent la apă. La prima vedere, modelul Discovery nu arată spectaculos. Are o carcasă solidă şi un ecran mic, dar asta îl face să fie aşa de rezistent. Ieri, producătorii l-au testat cu ocazia lansării lui pe piaţa din România şi s-a dovedit că aparatul funcţionează şi în apă. În plus, dacă telefonul vă scapă din buzunar, veţi vedea că nu are nici o problemă, fiindcă a fost creat special să reziste la şocuri. În plus, modelul are GPS şi busolă. Mobilul se va pune în vânzare de anul viitor şi va costa 150 de euro.
Read More

Păpuşa Barbie Tokidoki tatuată (video)

Tokidoki Barbie, cea mai recentă creeaţie a companiei Mattel, a ajuns pe rafturile magazinelor şi a creat instantaneu discuţii, pentru că este tatuată.
Păpuşa are părul roz, este îmbrăcată şic şi are un animal de companie în formă de cactus sau un cactus în formă de animal de companie, nu-i prea sigur. Sigur este numele companionului, Bastardino.
Iar partea de sus a corpului păpuşii este acoperită cu tatuaje exotice – flori şi gheişe în zona piptului si un tigru pe gât.
Cea mai mare parte a părinţilor nu s-a declarat încântată de tatuajele păpuşii, dar, pe de altă parte, trebuie spus că realitatea are altă părere: un american din patru, cu vârsta între 18 şi 50 de ani, are cel puţin un tatuaj. Mattel nu este la prima încercare, pentru că în 2009 a prezentat “Totally Stylin’ Barbie”, care avea tatuaje, dar acestea puteau fi înlăturate. Realismul Tokidoki, în schimb, este maxim – tatuajele au fost realizate cu cerneluri şi nu pot fi spălate. Tokidoki este considerată o păpuşă de colecţie şi costă 50 de dolari în SUA, un preţ mai mare decât de obicei.

Read More

Google lansezeaza propriul magazin online de muzica

Conform presei americane, compania Google este la doar “cateva saptamani distanta” de lansarea propriului magazin online de muzica. New York Times spune ca mai multi directori executivi din industria muzicala americana au confirmat ca Google se afla in tratative cu casele de discuri pentru lansarea unui magazin online de muzica si marirea serviciului Music Beta pe care l-a lansat in luna mai a acestui an.

Sursele mai spun ca gigantul american ar vrea sa lanseze acest magazin inainte ca Apple sa vina cu noul serviciu iTunes Match, pregatit pentru finalul acestei luni, dar nu se stie daca se va ajunge la un acrod cu marile case de discuri de peste Oceanul Atlantic. In luna iunie a acestui an, Apple a anuntat ca mult asteptatul serviciu de hosting iCloud va putea sa lucreze cu toate produsele lansate – iPhone, iPad si iPod – dar partea de gazduire a muzicii nu va fi disponibila pana la inceputul anului 2012.
Read More

Ce trebuie mancat pentru a avea imunitatea buna

Poate deja stii ca este bine sa mananci supa de pui si sa bei zeama de lamaie atunci cand esti racit, dar exista mult mai multe alimente care iti imbunatatesc sistemul imunitar si te ajuta sa ramai sanatos, mai ales pe durata anotimpului rece. Iata care sunt acestea, potrivit Divine Caroline:
- Iaurtul sau chefirul,: toate produsele lactate fermentate contin probiotice numite si bacterii bune, acestea ajutand sistemul imunitar si pe cel digestiv. Studiile arata ca probioticele vindeca diareea si alte probleme ale tractului digestiv, dar reduc si probabilitatea contractarii racelilor si a gripelor.
- Ceaiul verde si negru: o cana de ceai cald ajuta la eliberarea durerii din gat, bautura continand polifenoli, antioxidanti ce feresc organismul de radicalii liberi din atmosfera. Un studiu al celor de la Harvard a aratat ca persoanele care beau 5 cani de ceai negru pe zi beneficiaza de un compus care lupta cu virusurile si infectiile. Poti opta pentru varianta decofeinizata daca nu vrei sa ai probleme cu somnul.
- Usturoiul: acesta este indispensabil in orice bucatarie si are numeroase proprietati prin care previne bolile si imbunatateste sistemul imunitar. Este bun si pentru tratarea infectiilor, un studiu din Marea Britanie aratand faptul ca persoanele care consuma in mod regulat doi-trei catei de usturoi sunt mult mai putin predispuse la infectii si raceli. Cel mai bine este sa-l consumi cat mai proaspat.
- Legume portocalii: dovlecii, cartofii rosii si alte legume bogate in beta-caroten (substanta care ofera culoarea portocalie) ajuta sistemul imunitar sa functioneze asa cum trebuie si tin bolile departe. Si vitamina A pe care o au aceste alimente este buna pentru piele si tine microorganismele departe de corp.
- Stridiile: acestea reprezinta o sursa extrem de bogata in zinc, fier, omega 3 si seleniu, ajutand enorm sistemul imunitar si, implicit, ferind de boli. Incearca sa consumi stridii cat de des poti.
Read More

Semnificatia Craciunului - Obiceiuri de Craciun

Craciunul a luat nastere cand Domnul Iisus sa nascut pe pamant. Au hotarat astfel ca la data de 24 si 25 decembrie sa se sarbatoreasca nasterea lui Iisus Hristos, desi se pare ca aceasta ar fi avut loc spre sfarsitul iernii si nu la inceput. Treptat, Sarbatorii Nasterii Domnului i s-au adaugat mai multe obiceiuri - Mos Craciun, bradul de Craciun.
Obiceiuri de Craciun
Read More