Stim toti ca e
sanatos sa mancam un mar pe zi pentru ca acest lucru ne
fereste de doctor.
Merele contin vitaminele A, B1, B2, C si substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu fiind un adevarat depozit de substante hranitoare.
Un mar obisnuit contine cam cinci grame de fibre alimentare, asta insemnand cam 20% din doza zilnica recomandata.
Merele nu contin grasimi, sodium sau colesterol.
Marul tine de foame ba, mai mult, potoleste “foamea” de dulce pe care mai toti o simtim spre seara, mai ales, in perioadele cand suntem foarte stresati sau foarte obositi, spre deosebire de dulciuri care, dupa ce produc o crestere rapida a insulinei, deci o stare bine, provoaca, in scurt timp, o foame de lup.
Un
mar obisnuit contine cam cinci grame de fibre alimentare, asta insemnand cam 20% din doza zilnica recomandata pentru o digestie sanatoasa. Merele nu contin grasimi, colesterol sau sodiu si pot fi consumate, fara teama, si in cura de slabire sau mentinerea siluetei.
Studii recente de laborator au aratat ca anumite substante prezente in cantitate mare in zeama marului impiedica formarea celulelor canceroase. Persoanele care mananca mere au sanse mari sa nu fie atinse de
cancer la colon, de prostata, esofagian, ovarian sau pulmonar.
Substantele nutritive continute de
mere, protejeaza celulele nervoase din creier de Alzheimer si Parkinson. In cazul fumatorilor, prin continutul ridicat de flavonoide, marul protejeaza organismul de efectele nocive ale nicotinei. De asemenea, consumul regulat de mere are efecte benefice si asupra pielii.
Cele doua substante din compozitia marului, pectina si polifenolii, niste antoxidanti extrem de puternici, reduc nivelul colesterolului rau, LDL. Ca sa se obtina acest efect, se recomanda ca merele sa fie mancate cu tot cu coaja, deoarece in coaja se gasesc de sase ori mai multi antioxidanti decat in pulpa.
Marul are capacitatea de a reduce riscul
bolilor respiratorii. Cine mananca macar cinci mere pe saptamana se va bucura toata viata de plamani puternici si sanatosi. Flavonidele continute in mar te feresc de bolile cardiovasculare. Se pare ca, mai ales, pe femei marul le protejeaza de osteoporoza, datorita continutului de floridzin.
Prin continutul ridicat de vitamina C, marul intareste sistemul imunitar, protejandu-te astfel de diverse boli.
Merele curata dintii si intretin dantura sanatoasa, zeama merelor avand puterea de a omori peste 80% dintre bacteriile din gura.
Datorita continutului mare de antioxidanti,
merele protejeaza organismul impotriva multor tipuri de boli ajutand, in acest fel, la prelungirea vietii.
Read More