Catarul (inflamatia mucoasei unui organ) gastric poate sa provoce doar o jena usoara si ocazionala. Dar, uneori, poate fi extrem de grav. Gastrita este o stare catarala a stomacului, asociata de multe ori cu o stare catarala esofagului si a primei portiuni aintestinului subtire (duoden). Aparatul digestiv fiind un sistem complet, catarul unei parti le afecteaza pe celelalte, direct sau indirect, independent de efectele sale asupra restului organismului.
Exista doua tipuri principale de gastrita: acuta si cronica. Aceasta impartire sepoateaplica, in general, tulburarilor din tot restul aparatului digestiv, forma acuta fiind declansata de un factor de iritatie specific sau de o alergie. Factorii iritativi cei mai des intalniti sunt alcoolul, ceaiul si cafeaua tare, tutunul si medicamentele moderne, in special analgezicele. Catarele gastrice cronice pot imbraca forme diferite, dar simptomele si tratamentul lor sunt foarte asemanatoare. Inghitirea mucusului infectios secretat in timpul unei raceli si al unei gripe poate, de asemenea, sa provoace o gastrita.
O alimentatie adecvata este intotdeauna importanta in tratarea unei maladii si, in special, una a aparatului digestiv. Odihna suficienta si absenta angoasei sunt necesare pentru o vindecare completa. Eu am recomandat evitarea exceselor de natura fizica, mentala si nervoasa, precum si evitare frigului si a tuturor factorilor susceptibili de a agrava problema. Regimul alimentar se baza pe urmatoarele elemente:
-Evitare alimentelor acide ( otet, castraveti murati ), a alimentelor iritante ( piper, condimente , alcool, ceai, cafea tare ), a fibrelor alimentare ( mazare si fasole, coaja fructelor, cruditati sau legume fierte foarte putin ), a tuturor alimentelor uscate.
-Consumarea alimentelor neutre: scoarta de ulm, lapte si produse lactate, carne alba ( peste si pui ), legume fierte, ceai sleb. Consumarea tuturor alimentelor si bauturilor calde si nu fierbinti.
Pacientul a acceptat sa acest regim si sa incerce sa se lase de fumat. Aceste masuri, ca si remediile pe bazade plante, i-au permis sa-si redobandeasca sanatatea si fortele in cateva luni, iar toate simptomele au disparut.
Gastrita, enterita, catarele aparatului digestiv reactioneazafoarte bine la urmatoarele plante:
Flori de musetel
Cretusca ( Barba caprei)
Catuse ( Ballota nigra )
Radacina de nalba mare
Frunze si radacina de tataneasa ( Symphytum officinale )
Impotriva gastritei, faceti o infuzie de:
Flori de musetel 8 grame
Cretusca 25-30 grame
Radacina de nalba mare 15 grame
Catuse 15 grame
Intr-o jumatate de litru de apa clocotita. Luati 2-4 lingurite in aceasi cantitate de apa, cu o jumatate de ora inaintea mesei.
Gustul amar este, in continuare, la fel de apreciat. Si astazi, in Islanda, Laponia, Groenlanda, painea si bauturile se fac cu muschi islandez amar. In unele tari, primavara, se aduna frunze de papadie pentru salata.
In Europa, gentiana ( ghintura ) este o planta amara foarte apreciata, cunoscuta ca un puternic tonic care amelioreaza foarte mult pofta de mancare si digestia. In secolul trecut, parintele Kneipp, celebru cunoscator al plantelor, scria:
“Mai intai, va recomand sa preparati un extract de gentiana, din radacina bine uscata, taiata in cubulete si pusa la macerat in rachiu alb sau coniac. Dupa o saptamana filtrati lichidul.
Acest extract este unul dintre cele mai bune stomahice. Puneti 6-8 linguri de apa intr-un pahar si adaugati 20-30 de picaturi de extract. Luati acest amestec in fiecare zi, catva timp. Veti avea imediat o digestie buna si pofta de mancare. Daca va cade greu mancarea, o lingurita de extract intr-o jumatate de pahar de apa va rezolva rapid problema.
Gentiana este la fel de miraculoasa pentru crampele stomacale. Cand, dupa zile intregi de hrana si bautura proasta, calatorii ajung epuizati si aproape bolnavi la sfarsitul voiajului, osticluta de gentiana din care se iau cateva picaturi pe o bucatica de zahar, face minuni.
O lingurita, in putina apa, vine de hac greturilor si sfarselii. Gentiana incalzeste invioreaza si linisteste trupul si sufletul
Hydrastis are un gust amarui agreabil si putin picant. Dr. Ellingwood scrie:. Cel mai mult, planta actioneaza asupra stomacului”. Iar Curtis apreciaza ca in “ bitter “ probabil ca se gaseste piciorul cocosului, fiindca are efect asupra senzatiei de “ greutate “ la stomac, care urmeaza meselor”
Intr-o lucrare englezeasca moderna, cu privire la medicamentele pe baza de plante, piciorul cocosului este mentionat ca un pretios remediu impotriva tulburarilor aparatului digestiv. “Ca tonic amar, el poate fi folosit la vindecarea mucoaselor. Piciorul cocosului ocupa unul dintre primele locuri in tratamentul tulburarilor gastrice, avand efecte bine facatoare in cazul inflamatiilor. Este la fel de valoros in dispepsii, tulburari hepatice si in lenevia aparatului digestiv”
Mattson recomanda o lingurita de piciorul cocosului intr-o cana de apa clocotita. Se indulceste dupa gust. Un mod practic de a utiliza planta este acela sub forma de capsule gelatinoase, luate cu putina apa.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu